Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar ustvrdio je danas da je vlada Janeza Janše za odnose s SAD-om i poziciju zemlje u EU učinila više nego lijeve vlade zadnjih godina, negirajući tvrdnje oporbe da su Janšini tweetovi o američkim izborima “diplomatski fijasko” koji je “osramotio” zemlju.

“Današnji odnosi Slovenije s SAD-om bitno su bolji nego što su bili u ožujku, kad je ova vlada nastupila i bolji nego u vrijeme svih lijevih vlada u zadnjih 5-6 godina koje su zanemarivale odnose s Washingtonom i važnost transatlantskih odnosa”, kazao je Logar, odgovarajući na žestoke kritike zastupnika oporbe pred vanjskopolitičkim odborom parlamenta, prenosi Hina.

Nakon što je Janša odmah po završetku američkih izbora na Twitteru pozdravio pobjedu Donalda Trumpa, a potom po proglašenju pobjede Joea Bidena nije čestitao tvrdeći da je to preuranjeno, oporba tvrdi da je Janšino “neprimjereno” komuniciranje na društvenim mrežama “osramotilo” Sloveniju u međunarodnom, ali i u europskom prostoru. Logar je odbacio te tvrdnje navodeći kako je više “sramote” od Janše Sloveniji nanio bivši premijer Marjan Šarec koji je odbio nastupiti u Europskom parlamentu početkom godine.

Na pitanje oporbenih zastupnika što o Janšinim porukama potpore Trumpu i njegovim sumnjama u izborni proces u SAD-u misli njemačka kancelarka Angela Merkel, Logar je kazao da se stajalište o nekoj državi ne može “reducirati” na jedan tweet na društvenim mrežama, niti donositi zaključke o njezinoj poziciji.

Slovenija je aktivno uključena u predsjedavajući “trio” EU-om, s Njemačkom i Portugalom, u okviru kojega u drugoj polovici 2021. preuzima predsjedavanje Vijećem EU-a i njena je pozicija u EU-u čvrsta, iznio je Logar minimizirajući moguće posljedice Janšina svrstavanja na stranu Donalda Trumpa i nakon što je Joe Biden proglašen pobjednikom američkih izbora.

Logar je odbio komentirati Janšine poruke na twitteru koji su zadnjih tjedan dana izazvale mnogo kritika u Sloveniji, ali i čuđenje mnogih u međunarodnim krugovima jer su postale viralne i dobile globalnu dimenziju jer je slovenski premijer bio među rijetkima koji su otvoreno podržali Trumpa. Naveo je da vjeruje da će oporba imati priliku to izravno pitati samog premijera idući tjedan u parlamentu.

Oporbeni zastupnici u odboru za vanjsku politiku iz oporbenih Socijalnih demokrata (SD), Liste Marjana Šareca LMŠ) i Stranke Alenke Bratušek (SAB) u više su svojih intervencija postavljali pitanja kako “sanirati” veliku diplomatsku štetu nastalu Janšinim tvitanjem, navodeći kako je riječ o “velikom političkom skandalu” međunarodnih razmjera, “samoubilačkom međunarodnopolitičkom potezu” sadašnje vlade i njenom “najvećem diplomatskom kiksu” do sada, od kojega se zbog premijerova soliranja distancirao i dio vladajućih stranaka, čestitajući naknadno Joeu Bidenu na pobjedi.