Japan i Velika Britanija potpisali su danas bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini, što je prvi takav dogovor nakon Bregzita. Sporazumom su smanjene carine na jorkširsku janjetinu koja se prodaje u Japanu, kao i na auto dijelove za tvornicu Nisana.

“Kako je prikladno biti u zemlji izlazećeg sunca i dočekati je u zoru nove ere slobodne trgovine“, rekla je britanska sekretarka za međunarodnu trgovinu Liz Tras tokom ceremonije potpisivanja u Tokiju.

U društvu japanskog ministra vanjskih poslova Tošimicua Motegija, Tras je sporazum nazvala “orijentirom“ kao prvi veliki trgovinski sporazum za Britaniju, koja ponovo postaje nezavisna trgovinska država.

Sporazum, za koji se očekuje da će povećati britansku trgovinu s Japanom za 15 milijardi funti (oko 16,6 milijardi eura) na godišnjem nivou, također će olakšati britanskim kompanijama rad u Japanu.

Finansijske usluge najveći su britanski izvozni proizvod u Japan, koji sada iznosi 28 posto. Englesko pjenušavo vino, kaputi, cipele, meso i keksi proizvedeni u Britaniji, pojeftiniće u Japanu.

Motegi je rekao da bilateralni sporazum osigurava kontinuitet sa ranijim evropskim sporazumom i dodaje nova područja za saradnju poput e-trgovine i finansijskih usluga.

U aktuelni japanski sporazum o slobodnoj trgovini s Evropskom unijom Velika Britanija uključena je samo do kraja ove godine, jer izlazi iz unije.

Neophodno je još da parlamenti obje zemlje odobre sporazum kako bi mogao stupiti na snagu.