Stručnjaci japanskih zdravstvenih službi objavili su najviši stepen upozorenja na virus korona u Tokiju zbog rekordnog broja zaraženih.

“Činjenica je da broj oboljelih pacijenata nadmašuje dosadašnje rekorde. Broj zaraženih među mladim ljudima i asimptomatični slučajevi su, takođe u porastu”, rekao je direktor Nacionalnog centra za globalno zdravlje i medicinu u Tokiju Norio Ohmagari.

Prema njegovim riječima, stopa zaraze u Tokiju je u “crvenoj fazi” što je najviši stepen od četiri nivoa u sistemu mjerenja.

Guverner Tokija Juriko Koike ponovila je poziv mještanima da budu oprezni jer je situacija veoma ozbiljna.

Zbog straha da se drugi talas zaraze ne proširi iz Tokija, druge opštine i naselja zatražili su od centralnih vlasti da suspenduju veliku kampanju za jačanje domaćeg turizma.

Gradonačelnik Mutsua u prefekturi Aomori Sočiro Mijašita smatra da će se pandemija virusa korona pretvoriti u “ljudski uzrokovanu katastrofu” ako se nastavi sa kampanjom za putovanja.

Japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura naglasio je da će vlasti oprezno nastaviti sa kampanjom koja obuhvata popuste na kupovinu i hranu.

U Tokiju je broj zaraženih veći od 200 u proteklih četiri dana.