Japan planira da proširi vanredno stanje i na druge dijelove zemlje zbog porasta slučajeva koronavirusa, najavio je premijer Yoshihide Suga.

Predsjednik Vlade je obavijestio kolege o odluci da se vanredno stanje proširi i na druge provincije zapadnog Japana, javila je novinska agencija Kyodo.

“Postoje regioni u zemlji, uključujući Osaku, koji su zabilježili porast infekcija koronavirusom, tako da ćemo razmotriti da li da proširimo vanredno stanje i na tu oblast”, naveo je Suga.

U četvrtak, premijer je proglasio vanredno stanje u Tokiju i još tri provincije, nakon što je u tom gradu registrovano 2.447 slučajeva koronavirusa u jednom danu, što je najveći dnevni rekord otkako se virus pojavio u zemlji 16. januara 2020. godine.

Guverneri provincija Aichi i Gifu takođe planiraju da zatraže od Vlade da i u tim provincijama bude proglašeno vanredno stanje.

Vanredno stanje podrazumijeva ostanak kod kuće i ograničeno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Ovo je drugi put da je Japan proglasio vanredno stanje kako bi spriječio dalje širenje koronavirusa, a prvi put je proglašeno u aprilu i trajalo je do maja prošle godine.

U Japanu je registrovano 295.054 slučajeva koronavirusa, 3.901 smrtnih ishoda, pokazali su poslednji podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.