Japanske zdravstvene vlasti izrazile su zabrinutost da bi novi sojevi virusa korona mogli biti pokretač četvrtog talasa pandemije na samo 109 dana od početka Olimpijskih igara u Tokiju.

Novi sojevi virusa mnogo su zarazniji i otporniji na vakcine, koje još nisu dostupne široj javnosti Japana. Situacija je najteža u Osaki, gdje je prošle sedmice registrovan rekordan broj zaraženih na dnevnom nivou, zbog čega su vlasti uvele mjere blokade.

Mutirani soj virusa korona prvo je otkriven u Britaniji i uzrok je velikog broja zaraženih u regionu Osaka.

“Četvrti talas će biti mnogo veći. Potrebno je da počnemo razgovore o ciljanim mjerama za oblast oko Tokija”, rekao je jedan od članova stručnog tima i profesor na Univerzitetu u Tokiju Kodži Vada.

Japan je prošle godine u dva navrata proglašavao vanrednu situaciju i zvaničnici sada razmatraju mnogo preciznije mjere kako bi omogućili lokalnim vlastima da skrate radno vrijeme i uvedu novčane kazne.

Osaka je otkazala prolazak olimpijske baklje, ali je japanski premijer Jošihide Suga insistirao na tome da će se Olimpijske igre održati kako je i planirano. On je istakao da mjere primijenjene u Osaki mogu biti uvedene i u Tokiju i drugim mjestima, u slučaju potrebe.