Japanska vlada će ukinuti vanredno stanje na području Tokija uvedenom s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

To je uprkos zabrinutostima zbog novog rasta broja slučajeva uoči proljeća i početka štafete olimpijske baklje sljedeće sedmice. Japanski premijer Yoshihide Suga kaže da će vanredno stanje biti okončano u nedjelju.

Odlukom se naglašava želja vlade da održi ekonomiju. Međutim, neki su stručnjaci upozorili da je, iako je Tokio uspio smanjiti stopu novih infekcija, pad izjednačen i moglo bi doći do novog rasta.

Vanredna situacija započela je u januaru, a usredsredila se na traženje da se restorani, barovi i drugi slični poslovni subjektu zatvore u 20 sati. Suga kaže da podržava pripreme za Olimpijske igre, koje bi trebale početi u julu nakon što su odgođene prošle godine.

Japan je uspio zadržati slučajeve zaraze virusom i smrtne slučajeve na relativno niskom nivou u državi od 126 miliona ljudi, bez lockdowna. Ministarstvo zdravlja prijavilo je ukupno 450.000 slučajeva i više od 8.700 potvrđenih smrtnih slučajeva. Sjedinjene Američke Države predvode svijet sa 29,6 miliona potvrđenih slučajeva i više od 538.000 mrtvih.