Japanske vlasti su saopštile da vakcinacija nije uslov za učešće na Olimpijskim igrama planiranim za juli-septembar, koje su prošle godine prolongirane zbog pandemije koronavirusa.

Japan je trebao biti domaćin Olimpijskih igara planiranih za prošlu godinu, ali su prolongirane zbog pandemije COVID-19.

Vlada na čelu s premijerom Yoshihideom Sugom odlučna je da nastavi s organizacijom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje bi trebale biti održane od kraja jula do početka septembra.

Prošle sedmice je čelnik organizacionog komiteta za Olimpijske igre u Tokiju kazao kako je apsolutno nemoguće odgoditi ovogodišnje Ljetne olimpijske igre, pa čak i zbog pandemije koronavirusa.

”Čak i najmanji osjećaj neizvjesnosti utiče na sve. Sve što mogu reći je da ćemo nastaviti s pripremama”, rekao je Yoshiro Mori.

Procjenjuje se da bi Olimpijada u Tokiju mogla koštati 15,8 milijardi dolara.

U proteklih nekoliko mjeseci u Japanu je došlo do porasta broja COVID-19 slučajeva, naročito u Tokiju, gdje bi se igre trebale održati.

Vlada je uvela vanredno stanje u nekoliko provincija, kako bi pomogla centralnim i lokalnim vlastima u boljem kontroliranju pandemije.

”Uradit ću sve što mogu kako bismo bili sigurni da su sigurne i efikasne vakcine date što većem broju ljudi što je prije moguće”, rekao je Taro Kono.

Tokio je potvrdio 1.240 novih slučajeva zaraze, i to je sedmi uzastopni dan s više od 1.000 zaraženih. Ukupan broj zaraženih u glavnom gradu je 87.914.

Vlasti planiraju krajem februara početi vakcinaciju, a prioritet će biti medicinski radnici i starije osobe