Na azijskim se burzama trguje oprezno jer se ulagači boje recesije u gospodarstvima regije zbog širenja koronavirusa, dok podršku tržištima pružaju nove poticajne gospodarske mjere kineskih vlasti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj prošloga tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji skliznule 0,1 posto. U Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 1,5 posto.

Ulagače je zabrinuo jutros objavljeni podatak da je japansko gospodarstvo u posljednjem lanjskom tromjesečju palo 6,3 posto na godišnjoj razini, znatno više nego što se očekivalo i najviše u gotovo šest godina.

Trećem po veličini svjetskom gospodarstvu prijeti recesija jer se procjenjuje da će zbog širenja koronavirusa i u tekućem tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) pasti.

Isti razlog naveo je i singapurske vlasti na smanjenje procjena rasta gospodarstva, a poručeno je i da se ne isključuje mogućnost recesije.

S druge strane, podršku tržištima pružaju nove poticajne gospodarske mjere kineskih vlasti. Tamošnja središnja banka dodatno je smanjila jednu od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala dodatna sredstva na tržišta kako bi poboljšala likvidnost.

Kinesko ministarstvo financija najavilo je, pak, smanjenje poreznih stopa i naknada.

Posljedica je to neizvjesnosti u vezi suzbijanja širenja koronavirusa, od kojega je dosad u Kini umrlo više od 1770 ljudi, dok je novozaraženih oko 70.500.

U pokrajini Hubei, epicentru širenja virusa, uvedene su nove restrikcije u prometu, dok će kompanije i tvornice i nadalje biti zatvorene.

„Kineske mjere za suzbijanje širenja virusa pokazuju da bi se aktivnosti mogle normalizirati do polovice ožujka, u najboljem slučaju, ili vjerojatnije do kraja prvog tromjesečja. Ostaju otvorena pitanja o stupnju potrebnih poticaja, s obzirom na fiskalnu poziciju zemlje”, kaže Sean Darby, analitičar u tvrtki Jefferies.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan prema košarici valuta, nakon što je posljednja dva tjedna jačao.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,14 bodova, najviše razine u četiri mjeseca, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu blago porastao sa 109,75 na 109,80 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,0817 dolara, najnižu razinu u gotovo tri godine, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,0830 dolara.

Posljedica je to slabosti gospodarstva eurozone, a snage američkog.

Cijene su nafte, pak, jutros pale nakon što su prošloga tjedna porasle prvi put nakon pet tjedana pada.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros oslabila 12 centi, na 51,93 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 34 centa, na 56,98 dolara.