Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, te predstavnici jevrejske i romske zajednice i organizacije antifašista u Hrvatskoj zajedno će u četvrtak, 22. aprila, obilježiti 76 godina od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora u Jasenovcu.

Tim povodom Pupovac, predsjednik koordinacije Jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus, predstavnik Saveza Roma “Kali Sara” Veljko Kajtazi i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin položiće vijence i zapaliti svijeće kod Kamenog cvijeta u Jasenovcu, potvrdio je portparol SNV-a Eugen Jakovčić.

On je naveo da će biti odata počast svim stradalim i preživjelim zatočenicima ustaškog koncentracionog logora u Jasenovcu – muškarcima, ženama i djeci, koji su pobijeni zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

“I ovog 22. aprila sjećamo se proboja zatočenika iz koncentracionog logora Jasenovac i pamtimo sve žrtve – Srbe, Rome, Jevreje, Hrvate i antifašiste koje su pobile ustaše u najvećem ustaškom koncentracijskom logoru u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koji je postojao 1337 dana i rasprostirao se na desetak lokaliteta”, napisao je Jakovčić za “Fejsbuku”.

Kraus je rekao da su se predstavnici naroda žrtava dogovorili da zajedno učestvuju u komemoraciji u Jasenovcu nakon što premijer Andrej Plenković nije pristao da učestvuje na događaju zajedno sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Predstavnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi rekao je da je iznenađen što neće biti jedinstvene kolone.

“Narod koji je nastradao najmanje je kriv za trenutnu situaciju i odnose koji vladaju. Mi smo prošle godine i otvorili romski memorijalni centar, koji je finansiran od Vlade i Grada Zagreba, što je podsticaj romskoj zajednici i iskorak u smislu Drugog svjetskog rata”, rekao je Kajtazi.

Portal “Indeks” prenosi da za sada nije najavljeno kada će premijer i predsjednik Hrvatske posjetiti Jasenovac, ali da je poznato da to neće učiniti zajedno.