Jasminu Meškoviću, predsjedniku Saveza logoraša Bosne i Hercegovine i Suadi Nožić, direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su uhapšeni u ponedjeljak u policijskoj akciji “Memori”, određen je jednomjesečni pritvor.

“Pritvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i saučesnike i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti kazneno djelo”, izjavila je glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

U akciji su uhapšene još četiri osobe, a sumnjiči ih se za krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Podsjećamo, Jasmin Mešković je osumnjičen da je od jula 2017. do danas, organizovao grupu ljudi u okviru Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u sklopu kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karata, a da su novac od njihove prodaje zadržavali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Akcija “Memori” izvedena je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Akcija je provedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.