Nije prvi put da predstavnici iz Republike Srpske insistiraju na donošenju Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koji bi predvidio odsustvo stranih sudija. Sada imaju i podršku iz HDZ-a. Svi raniji pokušaji u Parlamentu BiH završili su se neslavno i to zbog iste odredbe – da sudija Ustavnog suda može biti samo građanin Bosne i Hercegovine.

Situaciju komplikuje i to što je sastav, kao i način izbora sudija definisan Ustavom Bosne i Hercegovine. Pojedini analitičari smatraju da su srpski predstavnici požurili s odlukama, jer presuda o karakteru Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske – još nije objavljena.

U presudi postoji još jedna vrlo važna stvar koja govori o tome da je potrebno donijeti jedan zakon na državnom nivou, da se odredi titular.

“Ako se prihvati takva odluka, onda je sve postalo besmisleno i ova kriza ne postoji. Ali, ako se ne prihvati da se odredi titular, ova kriza može jako dugo trajati”, smatra novinar “Slobodne Bosne” Asim Metiljević.

Koliko će trajati, još se ne zna. U skupštinskim zaključcima navodi se da srpski predstavnici u institucijama BiH neće učestvovati u odlučivanju sve do donošenja zakona.

U teoriji, taj zaključak je provodiv, smatraju analitičari, ali je pitanje da li je održiv u svakodnevnom političkom životu. Ko je odgovoran za novonastalu situaciju? Mišljenja su podijeljena.

Politički analitičar Drago Vuković smatra da je ova odluka Ustavnog suda, kao i mnoge odluke, ne samo Ustavnog suda, nego i odluke političkih elita i političara, i drugih institucija, proizvodi krizu i probleme.

Ne treba zaboraviti ni to da smo u izbornoj godini i da su svi domaći politički akteri u predizbornoj kampanji skloni okretanju nacionalnim pitanjima, poručuje analitičar Srećko Latal.

“Ja ću podsjetiti da smo imali sličnu situaciju 2016. godine pred zadnje lokalne izbore, kada je gospodin Dodik održao referendum o Danu RS, par sedmica prije izbora”, istakao je Latal.

Međunarodna zajednica za sada nije imala precizne reakcije na nova politička dešavanja. Iz Kancelarije visokog predstavnika poručili su da će se oglasiti sutra.

Milorad Dodik konkretne poteze najavio je za četvrtak, kada će se u Istočnom Sarajevu sastati sa predstavnicima političkih partija iz Republike Srpske. Prije toga, biće održana i sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Iz SNSD-a je već najavljeno da će insistirati na pitanju imenovanja novog sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Njemice, Angelike Nusberger. Tvrde da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, prećutao drugoj dvojici članova da je dobio pismo od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, u kome je traženo mišljenje o imenovanju novog sudije. Kako nije bilo nikakvog prigovora, Nusbergerova je imenovana krajem januara.