Sigurnosna situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nakon divljanja huligana, eksplozija, pucnjave i paljevina ozbiljno je narušena, tvrde stručnjaci, dok iz MUP-a ovog kantona stižu poruke
kako razloga za brigu nema. Je li izostanak dogovora o komesaru policije i nedostatak 230 policijskih djelatnika jedini uzrok trenutačnog stanja, istražio je kolega Adnan Demić.

Huliganski neredi, paljevina kafića, pucnjava usred dana ili aktiviranje eksplozivnih naprava tek su neki od incidenata koji su se na području Mostara dogodili samo u prošlom mjesecu. Stoga ne čudi da se građani osjećaju vrlo nesigurno.

LJUDEVIT MARIĆ, glasnogovornik MUP-a HNK

“U našoj županiji sigurnosna situacija je na zadovoljavajućoj razini. Normalno, bio je pritisak javnosti radi ove situacije, ali odgovorno tvrdim da policija MUP-a HNŽ-a pod nadzorom i kontrolom drži sva dešavanja”, rekao je Marić.

Bez obzira što policijski organi tvrde kako razloga za zabrinutost nema, stručnjaci ipak ne misle tako, ističući da se rasvjetljava tek manji broj teških krivičnih djela.

SANDI DIZDAREVIĆ, profesor kriminalističke psihologije

“Statistike kojim nas obasipaju predstavljaju samo mehanizam za manipulaciju građanima i ništa drugo. Kvalitativno nema rješavanja teških kaznenih djela i to je najveći problem koji niko ne može demistificirati naovom području”, kazao je Dizdarević.

Stanje sigurnosti usložnjava nedostatak policijskog kadra, kao i politički problemi vezani za izbor komesara policije. Nekoliko pokušaja imenovanja vršioca dužnosti propali su jer ne postoji ili se ne poštuje raniji politički dogovor. Prvi korak ka saniranju stanja je imenovanje Nezavisnog policijskog odbora za koji je konkurisalo 39 osoba.

AMIR ŠELO, zastupnik u Skupštini HNK

“Nije samo uloga tog Nezavisnog odbora u izboru komesara. On cijelo vrijeme prati rad komesara. Ukoliko komesar ne radi onako kako nalaže zakon, taj Odbor ima ulogu u njegovoj smjeni i razriješenj”, objasnio je Šelo.

Da je što prije potrebno riješiti pitanje komesara, ali i zapošljavanja, mišljenja je i mostarski gradonačelnik Mario Kordić. Apel u vezi sa tim je, kaže, uputio ka višim nivoima vlasti. U Gradskoj upravi MUP-u zamjeraju i to što za nedavnu sjednicu nisu odredili osobu koja bi vijećnicima adekvatno prenijela informacije o stanju sigurnosti.

MARIO KORDIĆ, gradonačelnik Mostara

“Da li će ta sjednica riješiti sve naše probleme koje imamo? Ne vjerujem, ali možda će nam dati smjer u kojem trebamo raditi kako bismo povećali sigurnost u Gradu Mostaru”, istakao je Kordić.

Uzrok lošeg sigurnosnog stanja je i činjenica da u ovom trenutku MUP-u nedostaje 230 službenika. Upućeni to vide kao refleksiju na ranije imenovanje Ilije Lasića za komesara. Ipak bez obzira na sve navedeno, sigurnosna situacija mora biti mnogo bolja.