Projekat E-beba u Republici Srpskoj, kojim bi bilo olakšano upisivanje i registrovanje novorođenčadi, trebao bi biti promovisan sljedeće sedmice. U žižu javnosti prije dvije godine dospio je kritikama opozicije zbog cijene i odabira izvođača, a ovih dana zbog kašnjenja u realizaciji koja je ranije najavljena za kraj 2019. godine. Pitanja novinara o tome zašto kasni projekat i kako je utrošen novac građana, izazvala su burnu reakciju Ministarstva.

Projekat E-beba Vlada Republike Srpske je pokrenula 2019. godine. Tada je na tenderu posao osmišljavanja i instaliranja sistema evidencije i upisa novorođenčadi direktno u porodilištima dobila firma “Prointer”. Vrijednost sa PDV-om iznosila je 800 hiljada KM. Ministar Srđan Rajčević, ali i drugi predstavnici vlade, najavili su tada da će ovaj koristan projekat zaživjeti do kraja iste godine. Međutim to se iz, do sada nepoznatih razloga, do danas nije dogodilo.

Razloge uprkos nastojanjima nije saznao ni novinar Nikola Morača, koji je za portal Inforadar to i napisao. Na jednostavna pitanja, kaže, nije dobio nikakav odgovor.

NIKOLA MORAČA, novinar

“Šta je bilo sa tim projektom? U kojoj je fazi njegova realizacija? Na koji način je utošeno tih 800 000 KM? Ništa nije bilo. Zakon o slobodnom pristupu informacijama im daje rok od 15 dana, oni nisu odgovorili ni nakon više od mjesec dana. I naravno da smo napisali tekst bez tog njihovog odgovora, bez bilo čijeg odgovora”.

Nakon teksta pod naslovom „Projekat E-beba zaboravljen, gdje je završilo 800 000 KM?“ reagovalo je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo.

Kašnjenje projekta obrazložili su pandemijom koronavirusa, a navode iz teksta nazvali populističkim, neistinitim i tendencioznim.

Tvrdnje o neizvjesnosti njegove realizacije i finansijske konstrukcije koja je pratila proces javne nabavke su lažne i kao takve sračunate na sabotažu ovog značajnog poduhvata, koji će pojednostaviti dosadašnje procedure u vezi sa upisom u matične evidencije i definisanjem statusa novorođenčadi u porodilištima širom Republike Srpske“.

Autor teksta reakciju Ministarstva smatra obrascem ponašanja većine institucija kada se postavi pitanje trošenja novca građana.

Projekat E-beba ranije je najglasnije kritikovao bivši narodni poslanik Draško Stanivuković. Zbog toga je prijavljen za klevetu, jer ministar Rajčević smatra da nije kompetentan da procjenjuje vrijednost projekta.

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ, bivši narodni zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

“Nije teško da se uđe u tendersku dokumentaciju i da imate prijatelje koji su vlasnici ili rade tu vrstu posla i da pošaljete koliko košta ta vrsta specifikacije. Kažu da je maksimalna cijena tada da čak i zaradite 80, evo neka je 100 000 KM, što znači da je neko to naplatio osam puta više, oko 800 000 KM”.

Istovremeno, udruženja građana koja zastupaju pronatalitetnu politiku smatraju projekat korisnim što se pokazalo i u zemljama u okruženju u kojima funkcioniše već godinama.

JOVO RADOVANOVIĆ, Udruženje porodica sa četvero i više djece 4+

“To je svakako dobro, to je davno trebalo da se uradi, da ima evidencija na jednom mjestu i da roditelji ne moraju da hodaju od vrata do vrata šta treba, koji papiri”.

Projekat E-beba trebalo bi da bude promovisan za sedam dana u Bolnici Sv Luka u Doboju, gdje će proći testnu fazu. Početkom ovog mjeseca, saopštili su nam iz ove ustanove, postavljena je odgovarajuća elektronska oprema, a lica koja će unositi podatke zadužila su elektronske kartice, pomoću kojih se loguju u aplikaciju. Izvršena je i dodatna obuka osoblja.

Aplikacija omogućava da u porodilištima novorođenčad budu upisana u matične knjige, dobiju JMBG, prijave zdravstveno osiguranje i mjesto prebivališta, a roditelji svu dokumentaciju dobiju na kućnu adresu.