I dok mnogi evropski gradovi uvode restriktivnije mjere već sedmicama, od policijskog sata do potpunog lockdowna, u Bosni i Hercegovini nadležni za sada ne razmišljaju o uvođenju dodatni mjera.

Struka kaže da uvođenje policijskog sata ne bi dalo rezultate.

Uvođenje potpunog lokdauna za bh. privredu značilo bi potonuće. Zato i pitamo, šta je rješenje za BiH?

Evropski gradovi uveliko posežu za mjerom tkz. lockdowna. Objekti zatvoreni, ulice puste. Od takvog, ponovnog scenarija strahuju i građani BiH. Najprije, jer smo navikli da naši nadležni prepisuju mjere. Drugo, jer znamo da takvu mjeru naša privreda ne bi podnijela. Da li je strah za ponovno uvođenje restriktivnih mjera opravdan?

GORAN ČERKEZ, pomoćnik ministra zdravstva FBiH

Nema potrebe za razmišljanjima još uvijek o lockdownu ,pitanje koliko bi on dao efekta u ovom trenutku, ako uzmemo da bi opet nakon 15,20, mjesec dana pustili ljude da žive kao što je bilo prije lockdowna.

Postavlja se i pitanje koliko bi ta mjera bila efikasna, jer ulazimo u hladno vrijeme, a ono pogoduje virusima.

A pogoduje još nečemu. Naizgled nepovezano, ali itekako vezano. U predizbornom periodu, povlačenje velikih poteza i uvođenje mjera nikako ne odgovara. Koliko se mjere poštuju, vidi se na pojedinim stranačkim skupovima. A ne razmišlja se ni o uvođenju policijskog sata. Moguće, tek u slučaju još većih kršenja pravila okupljanja iza 24 sata. Šta o svemu misle građani?

U Federaciji uporno ponavljaju – jedino rješenje je držanje distance i nošenje maske. Takvog stava su i u Republici Srpskoj. Uvođenje policijskog
sata ne bi dalo značajne rezultate.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, ravnatelj Instituta za javno zdravtsvo RS

Najveća koncentracija i najveći broj kontakata upravo se dešava tokom dana, nemoguće je uvesti policijski čas u nekim popodnevnim časovima, jer bi samim tim se otežalo funkcionisanje svih drugih institucija koje upravo učestvuju u borbi protiv samog virusa korona.

Kada govorimo o lockdownu, ne mislim da trebamo ulaziti u lockdown naručito iz razloga jer upravo proivredni subjekti,preko 95 posto njih, postuju sve mjere

Evropski mediji prenose analizu učinka mjera u 131 zemlji svijeta. Zabrana okupljanja u mjesec dana usporava širenje virusa za 24 posto, zatvaranje škola za 15, zabrana okupljanja više od 10 osoba za samo 3 posto, isto toliko obavezan ostanak kod kuće, a ukidanje javnog prevoza ima učinak od samo 1 posto. Zato se i pitamo da li naši nadležni donose ispravne odluke kako ni bi ugrozili privredu, jer vide da većih efekata nema. Ili ćemo, ipak, nakon 15. novembra po starom dobrom, prepisivačkom običaju?