Najmanje 22 osoba poginulo je danas i oko 50 je povrijeđeno u eksplozijama na aerodromu u Adenu dok je sletao avion u kojem je bila nova vlada nacionalnog jedinstva Jemena. Nedugo nakon ove, odjeknula je snažna eksplozija u blizini predsjedničke palate u Adenu, u koju su danas prebačeni članovi novoformiranog kabineta nakon napada na aerodromu u istom gradu.

Kako javlja je agencija AP, niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Jemena saopćilo je da je u eksploziji život izgubilo najmanje 22, a da je ranjeno još 50 ljudi.

U saopćenju se navodi da među stradalim ima i civila i službenika aerodroma, ali da niko od članova jemenske vlade nije stradao.

“Izdajnički čin, kojeg su militanti pokreta Husi jutros izveli na aerodromu u Adenu, neće odvratiti jemensku vladu od njenog posla“, navodi se u saopćenju.

Po video-snimcima na društvenim mrežama, na kojima se vide članovi vlade kako izlaze iz aviona, niko od njih nije ranjen.

Ministar komunikacije Nagib al Avg koji je bio u avionu, izjavio je AP-u da je čuo dvije eksplozije i da pretpostavlja da je riječ o napadu bespilotnim letelicama.

Specijalni izaslanik UN za Jemen, Martin Grifits (Griffiths), ocijenio je napad kao “neprihvatljiv čin nasilja”.

Ministri su se vraćali u Aden pošto su prošle nedjelje položili zakletvu u okviru rekonstrukcije vlade poslije dogovora sa pobunjenicima na jugu Jemena.

Međunarodno priznata vlada Jemena uglavnom je djelovala iz Rijada gde je samoinicijativno otišla zbog građanskog rata.

Nekoliko desetina hiljada ljudi poginulo je od početka građanskog rata u Jemenu 2015. godine, a milioni su raseljeni.