Dvoje djece poginulo je u napadu za koji se vjeruje da su Husi izveli u Taizu, na jugozapadu Jemena.

Ljekari bez granica (MSF) u Jemenu potvrdili su da su u topovskom napadu, čija meta je bilo civilno naselje, poginule dvije djevojčice.

Istakli su da je hospitalizirano deset osoba, među kojima ima i žena.

Organizacija je pozvala sve oružane grupe da se “pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i poduzmu sve potrebne mjere za sprečavanje civilnih žrtava”.

Prema vojnim izvorima, Husi su izveli napad na naselje El-Mufettis na jugu Taiza.

Vojni izvor je naveo da je u napadu na regiju pod kontrolom vlade ubijeno dvoje djece, a pet osoba je ranjeno. Husi se još nisu oglasili u vezi s tim.

Kontrolu nad Taizom dijele Husi i snage Vlade Jemena. Pojedine dijelove kontroliraju Husi, dok druge provladine snage.

Jemen je pogođen nasiljem od 2014. godine, kada su pobunjenici Husi zauzeli veći dio zemlje, uključujući i glavni grad Sanu. Kriza je eskalirala 2015. godine kada je saudijska vojna koalicija pokrenula razarajuće vazdušne napade u Jemenu u nadi da će vratiti teritoriju pod kontrolom Husa.

U proteklih pet godina u sukobima su poginule hiljade ljudi. U sukobima je uništen veći dio osnovne jemenske infrastrukture, uključujući sisteme vodosnabdijevanja i kanalizacije, što je navelo Ujedinjene nacije da situaciju u Jemenu opišu kao jednu od najvećih humanitarnih katastrofa modernog vremena.