Međunarodna humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF) poručila je danas da svjedoči “dramatičnom prilivu” pacijenata s COVID-19, koji su u kritičnom stanju, u ratom pogođenom Jemenu.

“Pozivamo sve medicinske humanitarne organizacije koje su već prisutne u Jemenu da brzo povećaju hitni odgovor na COVID-19”, rekao je Raphael Veicht, šef misije MSF-a u Jemenu.

Naveo je da im je potrebna veća međunarodna podrška.

Više od 3.800 zaraženih koronavirusom, uključujući 810 smrtnih slučajeva, zabilježeno je u Jemenu od početka pandemije. Međutim, vjeruje se da je stvarni broj mnogo veći s obzirom da se ne testira veliki broj ljudi.

Ljekari bez granica su naveli da vode centar za liječenje COVID pozitivnih pacijenata u bolnici Al Gamhouria u Adenu, gdje je trenutno zauzeto svih 11 kreveta na odjelu za intenzivnu njegu.

“Nažalost, mnogi pacijenti koji nam dolaze već su u kritičnom stanju”, rekao je Line Lootens, medicinski koordinator MSF-a u Jemenu.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu sa milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta za život.