Jemenska Houthi milicija osudila je potez američkog državnog sekretara Mikea Pompea da je proglasi “terorističkom grupom”.

“Odluka Trumpove administracije da proglasi Ansar Allah terorističkom grupom je za osudu, i mi imamo pravo da odgovorimo Trumpova administracija izvor je terorizma”istaknuo je navodi Mohammed Ali al-Houthi lider Hothi milicije.

Pompeo je u nedjelju navečer objavio da će State Department izvijestiti Kongres o svojoj namjeri da proglasi jemensku grupu Houthi, poznatu kao Ansar Allah, stranom terorističkom organizacijom.

Pompeo je takođe uvrstio trojicu čelnika grupe Houthi, među kojima i njenog čelnika Abdulmalika al-Houthija, na listu terorista.

U reakciji na kritike humanitarnih agencija, Pompeo je izjavio da je State Department pripremio plan sprečavanja posljedica takvog poteza na humanitarne aktivnosti i dostavu pomoći Jemenu.

Jemen je zahvaćen građanskim ratom od kraja 2004. kada su proiranski Houthi pobunjenici preuzeli kontrolu nad nekoliko sjevernih pokrajina i protjerali međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija iz prijestonice Sanaae.

U ratu su ubijeni deseci hiljada ljudi, raseljeno je četiri miliona ljudi, a Jemen je gurnut na rub gladi, prenosi Xinhua.