Jermenski premijer Nikol Pašinijan ocijenio je danas da nije moguće nikakvo “diplomatsko rješenje” u sukobu sa Azerbejdžanom oko Nagorno-Karabaha i pozvao sugrađane da dobrovoljno idu na front.

“Moramo da priznamo da pitanje Karabaha, u ovom trenutku i još dugo vremena, ne može imati diplomatsko rješenje”, poručio je Pašinijan u video snimku na Fejsbuku.

On je pozvao narod da ide i bori se do “pobjede ili poraza”.

Prema premijerovim rječima, situacija na frontu je “prilično ozbiljna”.

“Postoje pobjeda ili poraz, ništa drugo. Da bismo pobijedili, svi moramo formirati jedinice dobrovoljaca”, rekao je on i ocijenio da Azerbejdžan koristi “posljednje resurse” u borbi.

Ministri spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana borave danas u posjeti Rusiji gdje će imati odvojene diplomatske konsultacije sa Moskvom o sukobu u Nagorno-Karabahu, nakon neuspjeha dva uzastopna primirja.

Rusija je uputila više puta poziv na prekid vatre od nastavka sukoba 27. septembra u Nagorno-Karabahu, regionu sa većinskim jermenskim stanovništvom koji se otcjepio od Azerbejdžana.

Ocjenjujući nastavak sukoba “neprihvatljivim”, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u ponedjeljak izjavio da Rusija, Azerbejdžan i Jermenija rade na “predstojećem” uspostavljanju mehanizma kontrole prekida vatre.

Ranije su najavljeni za petak u Vašingtonu odvojeni sastanci šefova diplomatije Jermenije i Azerbejdžana sa američkim kolegom Majkom Pompeom.

Rusija, SAD i Francuska su posrednici za sukob u Karabahu u okviru Grupe Minsk pod okriljem OEBS-a.

Prema djelimičnim izvještajima, u novim sukobima je poginulo više od 800 osoba, uključujući oko 100 civila. Međutim, obje strane tvrde da su ubile hiljade neprijatelja.