Jermenski premijer Nikol Pašinijan rekao je danas da je zatražio vojnu pomoć od ruskog predsjednika Vladimira Putina usred tenzija sa Azerbejdžanom posle oružanog sukoba u regionu Nagorno-Karabaha.

Tenzije između dvije susjedne zemlje na Južnom Kavkazu porasle su ove nedjelje kada je Jermenija protestovala zbog, kako je navela, upada azerbejdžanskih trupa na njenu teritoriju.

Azerbejdžan insistira da su njegovi vojnici bili raspoređeni na teritoriji koju smatra svojom u pograničnoj oblasti.

Pašinijan je rekao poslanicima da je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom zatražio od Putina da pruži vojnu pomoć Jermeniji.

Rusija nije zvanično komentarisala izjavu Pašinijana.

Kremlj je povodom jučerašnjeg razgovora Putina i Pašinijana saopštio da je ruski lider naglasio potrebu da se poštuje prekid vatre i sva sporna pitanja riješe diplomatskim sredstvima.

Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji, koja je članica Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbjednosti koju predvodi Moskva. U isto vrijeme, Kremlj nastoji da održi prijateljske veze sa Azerbejdžanom zemljom bogatom naftom.

Azerbejdžan i Jermenija potpisali su u novembru prošle godine pod okriljem Rusije sporazum kojim su okončani žestoki sukobi u Nagorno-Karabahu.