Zemlje širom svijeta apelirale su na smirenost nakon višednevnih nemira u Jerusalemu i napada Izraela i Palestinaca.

SAD, Europska unija i Velika Britanija pozvale su Izrael i Palestince da što prije smanje tenzije.

Nasilje je eskaliralo u ponedjeljak navečer nakon što su pripadnici Hamasa ispalili rakete prema Jerusalemu.

Kao odgovor, izraelska vojska pokrenula je zračne udare na militantne ciljeve u pojasu Gaze.

Palestinski zdravstveni službenici u Gazi izvijestili su da su 22 osobe, uključujući djecu, poginule u napadima. Izraelska vojska rekla je da je među ubijenima najmanje 15 članova grupe Hamas koja vlada Gazom.

Hamas je prijetio napadima, nakon što su stotine Palestinaca ranjene u sukobima s izraelskom policijom na svetom mjestu u Jerusalemu u ponedjeljak.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Hamas “prešao crvenu liniju” i da će Izrael odgovoriti “velikom snagom”.

Proteklih dana u Jerusalemu se godinama događalo najgore nasilje.

Sve žešći sukobi između izraelske policije i palestinskih demonstranata u kompleksu u jerusalimskom Starom gradu prijetili su da će pokrenuti širi sukob.

Palestince je razljutilo ograničenje pristupa kompleksu, u kojem se nalazi džamija al-Aksa – treće najsvetije mjesto u islamu, zajedno s Hramskom gorom – najsvetijim mjestom u židovstvu.

Rano u utorak, Palestinski Crveni polumjesec, humanitarna grupa, izvijestio je da je više od 700 Palestinaca ozlijeđeno u sukobima s izraelskim snagama sigurnosti u Jerusalemu i širom Zapadne obale.