Savjet EU imenovao je danas Austrijanca Johana Satlera (Johann Sattler) za novog specijalnog predstavnika EU u BiH, a on će preuzeti i ulogu šefa delegacije EU u Sarajevu, saopšteno je u sjedištu evropskog bloka. Satler će zamijeniti Larsa-Gunara Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark), koji je imenovan 2015. godine.

Satler će preuzeti dužnost 1. septembra, a imenovan je na dvije godine, navodi se u saopštenju objavljenom na veb sajtu Evropskog savjeta.

U tekstu se dodaje da je njegov mandat zasnovan na političkim ciljevima EU u BiH, u koje spada nastavak napretka procesa stabilizacije i pridruživanja.

U ciljeve spada i osiguravanje da BiH kao stabilna, održiva, mirna, multietnička i jedinstvena zemlja u miru sarađuje sa susjedima.

Kao treći cilj navedena je potreba da se osigura da država bude nepovratno na putu prema članstvu u EU, poslije objavljivanja mišljenja Evropske komisije o prijavi za članstvo 29. maja ove godine.

U saopštenju se dodaje da je Satler, koji je aktuelni ambasador Austrije u Albaniji, kroz prethodno iskustvo posebno fokusiran na Balkan.