Britanski premijer Boris Johnson i američki državni sekretar Mike Pompeo sastali su se u Londonu kako bi razgovarali o brojnim važnim pitanjima, ističući svoju opredijeljenost pregovorima o snažnom sporazumu o slobodnoj trgovini “koji bi bio u interesu ekonomija dviju država”.

Dvojica zvaničnika razgovarali su o postupcima Kine u Hong Kongu i autonomnoj regiji Xinjiang u kojoj žive ujgurski muslimani.

Razgovarano je takođe o situaciji u Iranu, mirovnom procesu na Bliskom istoku, sporazumu o slobodnoj trgovini te o pitanju 5G telekomunikacijske mreže.

Naglasili su značaj zajedničke saradnje pet zemalja, SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda, na razvoju tehnologija budućnosti.

Pompeo bi se trebao sastati i sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Dominicom Raabom, nakon čega se očekuje konferencija za medije.

Velika Britanija je sredinom jula odstranila Huawei iz svoje 5G telekomunikacijske mreže, naredivši svim svojim mobilnim operaterima uklanjanje opreme kineskog tehno giganta iz britanske 5G mreže do 2027. godine. Operaterima poput BT (BTGOF) i Vodafone (VOD) naređeno je iz britanske vlade da uklone svu postojeću Huawei opremu iz svojih mreža.

Ministar tehnologije Oliver Dowden izjavio je tada da su američke sankcije prema Huaweiju, uvedene još prošle godine, značajno promijenile pogled britanskih vlasti na kinesku kompaniju.