Kompanija “Johnson & Johnson” neće ispuniti cilj za dostavu predviđenog broja vakcina za Evropsku uniju u drugom tromjesečju, nakon što su milioni doza zabranjeni za upotrebu u Evropi zbog sigurnosnih razloga, saopštio je glasnogovornik Evropske komisije.

Ovaj neuspjeh mogao bi prouzrokovati nova kašnjenja u EU, iako EU sada uglavnom koristi “Pfizer-BioNTech” za vakcinaciju svoje populacije. Više od polovine odraslih u EU do sada je primilo barem jednu dozu, prenosi Reuters.

Evropski regulator za lijekove prošle sedmice saopćio je da doze “Johnson & Johnson” vakcine poslane u Evropu iz fabrike Emergent (EBS.N) u Sjedinjenim Američkim Državama neće biti korištene, nakon slučaja kontaminacije supstanci koje se koriste za vakcine “AstraZeneca”, koje se također proizvode u toj fabrici.

EMA navodi da je nakon te odluke zabranjeno korištenje 17 miliona doza u bloku, javlja Reuters.

“Nakon što je došlo do obustave pošiljke ovih vakcina, ne očekuje se da će kompanija biti u stanju isporučiti 55 miliona doza do kraja ovog tromjesečja”, rekao je glasnogovornik EU komisije.

EU je od kompanije “Johnson & Johnson”naručila ukupno 200 miliona doza, od kojih je 55 miliona trebalo biti isporučeno do kraja juna. Kompanija je do sada isporučila oko 12 miliona doza svoje vakcine koja se daje u jednoj dozi.