Američka kompanija “Johnson & Johnson” podnijela je zahtjev za izdavanje dozvole za upotrebu njene vakcine protiv koronavirusa u Japanu.

Zahtjev japanskom Ministarstvu zdravstva je predala kompanija ”Janssen Pharmaceutical” koja će i voditi proces distribucije “Johnson & Johnson” vakcina u Japanu.

Prvi sekretar kabineta japanske vlade Kato Katsunobu izjavio je da bi proces izdavanja dozvole za korištenje “Johnson & Johnson” vakcina trebao biti što prije okončan kako bi se imunizacija obogatila novom ponudom na tržištu.

Kompanija “Johnson & Johnson” još uvijek nije pregovarala s japanskom vladom pa bi i u slučaju hitrog izdavanja upotrebne dozvole prve vakcine te kompanije u Japan mogle stići naredne godine.

Japanske vlasti su u februaru odobrile upotrebu vakcine “Pfizer/BioNTech”, a prošle sedmice je odobrena i upotreba vakcina “Moderna” i “AstraZeneca”.

Vlada Japana do sada je naručila 194 miliona doza “Pfizer” vakcine, 120 miliona doza “AstraZenece” i 50 miliona doza vakcine od kompanije “Moderna”.