Britanski premijer Boris Johnson rekao je danas da je veoma optimističan da će sva ograničenja zbog pandemije virusa korona biti ukinuta 21. juna, te dodao da će Vlada Velike Britanije revidirati upotrebu sertifikata o vakcinaciji.

Johnson je juče predstavio mapu izlaska iz blokade za Englesku, prema kojoj će neka preduzeća ostati zatvorena do ljeta, rekavši da je neophodan oprez kako bi se obezbijedilo da nema preokreta na “jednosmjernom putu ka slobodi”.

“Nadam se, ali očigledno ništa ne može biti zagarantovano. Veoma sam optimističan da ćemo uspjeti da to postignemo”, rekao je Johnson.

Sa gotovo 130.000 smrtnih slučajeva, Velika Britanija je peta na svijetu po broju žrtava koronavirusa, a njena ekonomija doživjela je najveći pad u više od 300 godina.

Ali, u protekla dva mjeseca Britanija je uspjela da obezbijedi početnu dozu vakcine za više od četvrtine stanovništva, što je najbrže od svih većih zemalja.

Johnson je, takođe, rekao da će ministar Michael Gove voditi proces analize “naučnog moralnog, filozofskog i etičkog” aspekta pitanja sertifikata, odnosno potvrde o vakcinaciji za one koji su primili vakcinu protiv virusa korona, a što bi moglo olakšati ponovno otvaranje zabavnih i ugostiteljskih objekata.