Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u utorak da se već sada pojavljuju znakovi drugog vala koronavirusa u nekim evropskim zemljama.

Govoreći za televizijsku mrežu “Sky News“ tokom posjete Nottinghamu, Johnson je kazao da je zadatak i dužnost njegove vlade da poduzme sve potrebne mjere kada primijeti takve znakove, te da odlučno nastavi borbu protiv globalne pandemije.

“Ono što moramo učiniti je da poduzmemo brze i odlučne korake gdje smatramo da rizici ponovo počinju rasti”, kazao je Johnson, braneći odluku svoje vlade o uvođenju karantine svima koji stižu iz Španije.

“Budimo potpuno jasni o onome što se sada dešava u Evropi, među nekim našim evropskim prijateljima. Bojim se da na nekim mjestima već počinjemo uviđati znakove drugog vala pandemije”, dodao je.

Johnsonova izjava uslijedila je nakon što je španski premijer Pedro Sanchez kritikovao upozorenje britanske vlade za putovanja u Španiju, ocijenivši nesrazmjernom nedavnu odluku Velike Britanije o uvođenju karantine za sve osobe koje dolaze iz Španije.

Prošle sedmice Velika Britanija promijenila je preporuke o putovanju u Španiju, navodeći da bi trebalo izbjegavati sva nevažna putovanja u tu zemlju nakon što je povećan broj slučajeva COVID-19 u nekim regijama ove mediteranske zemlje.

Velika Britanija je također uklonila Španiju s liste zemalja koje su oslobođene dvosedmične karantine.

Španski premijer je oštro kritikovao ovakvu odluku, tvrdeći da je njegova zemlja sigurna turistička destinacija za ljude iz drugih zemalja te da nemaju visok broj slučajeva zaraze koronavirusom.

Naglasio je da turističke destinacije u Španiji, poput Kanarskih i Balearskih otoka, Valensije i Andaluzije imaju manje slučajeva zaraze nego Velika Britanija, dodajući da bi, u epidemiološkom smislu, bilo sigurnije boraviti na tim destinacijama umjesto u Velikoj Britaniji.