Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) potvrdio je danas da je većina britanskih vojnika napustila Afganistan, skoro 20 godina nakon što su Velika Britanija i druge zapadne zemlje poslale trupe u zemlju da se uključe u, kako su naveli, “rat protiv terorizma”.

Džonson je naglasio da se značajno smanjila prijetnja Al-Kaide za Veliku Britaniju, ali je izbjegao odgovor na pitanja da li ishitreno povlačenje britanske vojske i njenih NATO saveznika rizikuje da poništi rezultate skoro dvodecenijskih napora i porepusti Afganistan Talibanim.

Premijer je odbio da navede detalje o povlačenju trupa, pozivajući se na bezbjednosne razloge, ali je rekao da se “svi britanski vojnici koji su bili u NATO misiji u Afganistanu sada vraćaju kući” i dodao da je većina već otišla.

Posljednjih nedelja povukla se i većina američke i evropske vojske.

“Moramo da budemo realni u pogledu svojih mogućnosti sami da utičemo na tok događaja. Biće potrebni zajednički napori mnogih država, uključujući susjede Afganistana, da pomognu narodu da izgradi svoju budućnost. Ali prijetnja koja nas je dovela u Afganistan u velikoj mjeri je umanjena hrabrošću i žrtvom oružanih snaga Britanije i mnogih drugih zemalja”, rekao je Džonson.

Naglasio je da je Britanija i dalje posvećena pomoći u postizanju mirovnog rješenja u Afganistanu diplomatskim putem.

“Ne odlazimo. Ostaje naša ambasada u Kabulu i nastavićemo da radimo sa našim prijateljima i saveznicima, posebno sa vladom Pakistana, pokušavajući da postignemo dogovor. Britanija će nastaviti da finansira obrazovanje, posebno školovanje djevojaka, u Afganistanu”, rekao je Džonson.

Takođe će podržati afganistansku vladu sa više od 100 miliona funti razvojne pomoći ove godine, kao i 58 miliona funti za afganistanske snage bezbjednosti.

Ukupno je 150.000 britanskih vojnika bilo angažovano u Afganistanu tokom proteklih 20 godina, a 457 ih je poginulo, što je veća stopa smrtnosti u odnosu na britansko učešće u Iraku.