Kompanija Johnson&Johnson potvrdila je da će nastaviti sa distribucijom svoje vakcine protiv Covid-19 u Evropi nakon što je zdravstveni regulator saopštio da su koristi od vakcinacije veći od rijetkih rizika pojave stvaranja krvnih ugrušaka.

Kompanije je saopštila i da će ispuniti svoje obaveze i isporučiti 200 miliona doza u Evropi i 100 miliona u SAD.

Evropska agencija za lijekove (EMA), preporučila je da bi na etiketi Johnson&Johnson vakcine trebalo dodati upozorenje o stvaranju krvnih ugrušaka i istakla da je korist od vakcinacije veća od rizika, a nakon toga akcije kompanije Johnson&Johnson porsle su više od 2 odsto.

Kompanije je saopštila da će nova etiketa na pakovanju sadržati upozorenje za rizik od rijetkih neželjenih efekta kao i uputstva o tome kako ga prepoznati i liječiti, kao i da će ponovo pokrenuti isporuke u Evropsku uniju, Norvešku i Island, a da trenutno radi na ponovnom pokretanju kliničkih ispitivanja svoje vakcine.

Američki regulatori su prošle nedelje, nakon skoro osam miliona primjenjenih doza, privremeno zaustavili upotrebu Johnson&Johnson vakcine nakon što su kod šest žena zabilježeni rijetki krvni ugrušci u mozgu u kombinaciji sa niskim brojem trombocita, što je navelo kompaniju da odloži distribuciju u Evropi.

Holandija je potvrdila da će vakcinu ponovo koristiti od srijede, a moguće je da američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprava za hranu i lijekove (FDA) nakon sastanka u petak daju novu preporuku u vezi vakcine Johnson&Johnson.