U Bosni i Hercegovini slušamo posljednjih dana izjave da se ponovo povećava broj zaraženih. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, ali i kašnjenja vakcina, Vlada Kantona Sarajevo danas hitno zasjeda. Među građanima glavnog grada provjerili smo koliko poštuju mjere. A ponovo ukazujemo i na apele stručnjaka – Budimo odgovorni.

Primjetno povećanje broja novozaraženih, razlog za brigu kod građana ili ne – pitali smo ih.

Dok čekamo dolazak vakcina, većina građana vikend provodi na otvorenom bez maske, no nadležni upozoravaju da nema razloga za opuštanje, posebno posljednjih dana kada je broj novooboljelih u porastu.

A koliko se mjere ne poštuju pokazuje još jedan primjer njihovog kršenja. Ugostiteljski objekat – muzika uživo i 210 osoba u zatvorenom prostoru. Inspekcija je novčano kaznila i zapečatila objekat, no pitanje je hoće li i građane koštati ovakvo ponašanje?

Optimističnog pogleda na trenutnu epidemilošku situaciju u Bosni i Hercegovini nema, kažu epdemilolozi. Krizni štabovi će u skladu sa pogoršanjem situacije i donositi mjere, one koje su na snazi građani moraju strogo poštovati kako ne bi klonuo i zdravstveni sistem.