Stotine tona tekstilnog otpad koji je početkom jula dovezen iz Italije u nekoliko općina Federacije Bosne i Hercegovine i dalje stoji nepomjeren u napuštenim fabrikama. O problemu nelegalno uskladištenog otpada je danas raspravljala i Skupština Kantona 10.

Firma „Krom reciklaža“ iz Drvara ima rok da u narednih mjesec dana sav tekstilni otpad deponovan u bh.gradovima premjesti na lokaciju Pasijaci te da osigura njegovo uništenje, ističe federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo. S druge strane, uvoznik otpada je zaprijetio da će tužiti državu Bosnu i Hercegovinu ukoliko mu propadne posao.

EDITA ĐAPO, ministrica okoliša i turizma FBiH

“To što će neko tužiti državu, neka koriste sve pravne elemente koje imamo a i mi ćemo koristiti protiv njih, naravno ja znam da građani Drvara žele da se taj otpad čim prije riješi”.

Iako je FUZIP utvrdila da je ovaj otpad bezopasan za ljude i za okolinu bez obzira na to lokalno stanovništvo ali i lokalne vlasti žele da se ovaj otpad što prije izmjesti zbog neugodnog mirisa koji se širi.

Kao u Drvaru, i građani Bosanskog Grahova su nezadovoljni što do sada nije bilo nikakvih konkretnih poteza kada je riječ o uskladištenom otpadu koji se nalazi na teritoriju ove Opštine.

MILORAD GLIGIĆ, načelnik Opštine Bosansko Grahovo

“Mi smo našli kompromis sa građanima zbog epidemioloških mjera i koronavirusa da se trenutno ne okupljaju što ne znači da u narednom periodu ako se ne riješi pitanje da će protesti biti”.

Na sjednici Skupštine Kantona 10 se raspravljalo o problemu sa otpadom, ali je ipak odlučeno da se mora čekati nalog Federalne uprave za inspekcijske poslove.

JOZO ĆOSIĆ, predsjedatelj Skupštine Kantona 10

“Odnosno ono što Federalna inspekcija istraži – sve županijske mjerodavne službe počev od inspekcije i ministarstava moraju postupati po ono što utvrdi Federalna inspekcija. Skupština nije tužitelj da bi donosila odluke i da bi unaprijed nekog osuđivala”.

Firmi „Krom“ je naloženo od Federalne uprave za inspekcijske poslove od ranije da sa ovim otpadom postupi u skladu sa dozvolom koju je dobila od Ministarstva okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine. Epilog cijele priče sa uskladištenim otpadom trebao bi biti poznat u narednom periodu.