Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH mr.sc. Josip Brkić razgovarao je jučer sa zamjenicima pomoćnika američkog državnog tajnika Matthew Palmerom, koji je i posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan, i Michaelom Murphyjem.

U fokusu razgovora bila je aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na  NATO put naše zemlje te izmjene Izbornog zakona.

Brkić je istaknuo da napredovanje BiH na euroatlantskom putu doprinosi stabilnosti i napretku ne samo naše zemlje, već i regije. Informirao je sugovornike o značaju formiranja Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, te načinu i dinamici rada tog tijela.

 Izrazio je zadovoljstvo što je Povjerenstvo za suradnju s NATO-om prošlog mjeseca jednoglasno usvojilo Nacrt Programa reformi za 2021. godinu, nakon čega je uslijedila daljnja administrativna procedura. Dodao je da očekuje da dokument koji definira političko-pravni okvir za suradnju BiH i Sjevernoatlantskog saveza već krajem svibnja uđe u završnu fazu usvajanja.

Zahvalio se dosadašnjoj američkoj potpori reformskim procesima  te europskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je bilo riječi i o izmjenama Izbornog zakona BiH.  Brkić je naglasio da je rješavanje izbornog zakonodavstva ključni politički preduvjet, sukladno odlukama i preporukama institucija Europske unije.

 Izvijestio je američke dužnosnike o uspostavljanju i radu Interresorne radne skupine za izmjenu Izbornog zakona BiH te naglasio značaj ovog procesa koji će označiti europsku budućnost i reformski put Bosne i Hercegovine.

Zamjenici pomoćnika državnog tajnika SAD-a Matthew Palmer i Michael Murphy istaknuli su tijekom razgovora da će Sjedinjene Države nastaviti s pružanjem pomoći i potpore našoj zemlji tijekom provedbe predstojećih reformi.

Ponovili su kako SAD od BiH očekuje: izmjene izbornog zakonodavstva, ograničene promjene Ustava kako bi se provele presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH te reforme u oblastima pravosuđa i ekonomije. Na kraju su naglasili da Bosna i Hercegovina treba ubrzati dinamiku provedbe reformi u ovoj godini kako bi se stabilizirala politička situacija pred nadolazeću izbornu godinu 2022.