Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac, Josip Perković stigao je u Zagreb, te je odmah prevezen u remetinački zatvor, nakon što ga je Njemačka predala hrvatskim vlastima kako bi odslužio kaznu za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je u Banskim dvorima saipćio da će Perković neko vrijeme provesti u centru za dijagnostiku u Remetincu nakon čega će biti donesena odluka u kojem će zatvoru odslužiti ostatak kazne.

“Procedura u dijagnostičkom centru je, recimo, između tri, četiri sedmice, gdje se utvrđuju temeljne činjenice o zdravstvenom stanju i drugim okolnostima. I onda se tek donosi odluka koja bi ustanova bila najpogodnija za izvršavanje kazne”, objasnio je Bošnjaković.

Upitan zašto se proces izručenja odužio Bošnjaković je odgovorio da je to “više vezano uz postupanje njemačkih pravosudnih tijela”

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem (77) početkom 2014. izručen Njemačkoj, uz uvjet da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj. Vrhovni zemaljski sud u Minhenu osudio ih je u avgustu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubistvo migranta Đurekovića kojeg su u julu 1983. u Wolfratshausenu ubili nepoznati počinitelji.

Hrvatski Vrhovni sud je 14. maja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u decembru prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora prinačio u 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju Perković treba odslužiti u domaćem zatvoru.

Perkovićeva odbrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva.

Mustaču koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina zatvora.

Obojica su se nakon njemačke presude obratili i Evropskom sudu za ljudska prava.

Nobilo je izjavio kako se nada da bi, upravo zbog odluke suda u Strasbourgu, Perković za godinu do dvije trebao izaći na slobodu.

Glavni argument da Perković i Mustač nisu imali pravično suđenje obrana nalazi u činjenici da su isti suci najprije sudili Krunoslavu Pratesu, također osuđenom na doživotni zatvor zbog slučaja Đureković.