Riječ je o dokumentu za koji do kraja nije potvrđeno da postoji, neko je ispipavao teren, i smatrao je da takav dokument može izazvati određenu pažnju, kazao je Ivo Josipović, nekadašnji predsjednik Hrvatske govoreći o takozvanom “non paper” iz Slovenije koji predviđa prekrajanje granica na Balkanu.

Ovaj dokument je opasan ako je istitnit, to je projekt disolucije, uništenja jedne zemlje, i kada bi se ovaj projekat ostvario značio bi nestanak BiH. To ne dprinosi miru i radi se o dokumentu koji nema neku ozbiljniju podršku.

To je dokument koji uništva i miče BH sa mape svijeta, kazao je on.

Sve te oštre reakcije iz Bosne i Hercegovine su savim opravdane. Budite sigurni da ima političkih snaga i u BiH kojima odgovara ovaj slovenski non paper.

Jao kao prijatelj BiH apeliram da vaše političke elite nađu unutarnju snagu i upotrijebe čarobnu riječ “kompromis” i pronađete okvir koji će odgovarati svima, istakao je Josipović gostujući u emisiji BHT1 Uživo.

Ono što je važno da se iz tako jednog groznog dokumenta može izvući pokuka: Unutarnje pitanje BiH treba riješiti i možete riještiti samo vi unutar BiH, putem kompromisa.

Govoreći o non paperu koji je Hrvatska poslala u institucije EU kazao je kako ima potpuno drugačije i bolje želje za BiH i radi se o ubrzanju BiH na putu prema EU.

Hrvatski non paper će sigurno biti pred parlamentarcima EU i o njemu će se razgvarati, i dobro je da BIH bude pozvana i biće sasvim sam siguran.

Mene manje brine što neko misli o ovom i onom pitanju u nekoj trećoj državi, mene brine što se vi u BiH oko važnih pitanja ne možete dogovriti, naglasio je Josipović.