Kantonalni sud u Mostaru je, uvažio prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona o određivanju jednomjesečnog pritvora Josipu Cvitanoviću(46) zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo u vezi sa krivičnim djelom neovlaštene nabavke, držanjaili prodaja oružja.

Cvitanović se sumnjiči da je 9. novemra 2020. godine oko 18:45 sati u Mostaru, u haustoru zgrade u Ulici Brune Bušića broj 6, iz puške ustrijelio i ubio M. R. s kojim je prije toga imao verbalni i fizički konflikt.

Osumnjičeni je nekoliko sati nakon ubistva uhapšen, a u pretresu vozila marke Škoda Fabia, kojim se Cvitanović koristio, pronađen je pištolj marke “P BARETA”, 6,35 mm, sa 6 komada streljiva, te 17 komada pištoljske municije 7,62 mm, za koje nije imao važeću dozvolu, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva HNK.

Kantonalni sud u Mostaru ocijenio da je sasvim utemeljenim i opravdanim određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo.

Kantonalno tužilaštvo u saradnji s MUP-om HNK-a nastavlja poduzimati istražne radnje u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno kazneno djelo, dodaje se u saopćenju.