Direktor Koalicije „Pod lupom“ Dario Jovanović bio je gost emisije BHT1 Uživo gdje je govorio o odluci Centralne izborne komisije BiH (CIK) da poništi izbore u Doboju i Srebrenici zbog brojnih nepravilnosti. Lokalni izbori u našoj zemlji održani su 15. novembra prošle godine.

Jovanović je kazao da su odluke Centralne izborne komisije očekivane te da je Koalicija „Pod lupom“ upozorila na izborne nepravilnosti u Doboju i Srebrenici.

„Na zahtjev CIK-a mi smo dostavili svu našu analitiku, podatke iz izvještaja posmatrača sa terena u slučaju Doboja i Srebrenice. U slučaju Srebrenice smo primijetili određene nepravilnosti i prije izbornog dana i na sam izborni dan na biračkim mjestima na kojima su bili naši posmatrači“, kazao je Jovanović.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ bili su prisutni na pet biračkih mjesta u Srebrenici i u prostorijama lokalne izborne komisije.

„Prije izbornog dana zabilježili smo nepravilnosti koje se odnose na veće prijave i odjave birača, odnosno na promjene u strukturi biračkog tijela u procentu većem od pet posto u odnosu na ukupan broj stanovnika Općine Srebrenica. Zabilježili smo zloupotrebu podataka za glasanje putem pošte i trgovinu mjestima u biračkim odborima, kao i glasanje bez propisnih identifikacionih dokumenata, istakao je Jovanović.

Kada je u pitanju Doboj, od 26 biračkih mjesta koje su trebali posmatrači Koalicije na izbori dan, na njih 17 su zabilježeni slučajevi zabrane posmatranja.

„Hitno  smo reagovali prema gradskoj izbornoj komisiji koja je obećavala da će se tokom dana problem riješiti , ali očigledno je bilo riječ o sistematizovanom onemogućavanju kontrole i transparentnosti izbornog procesa, zaključio je direktor Koalicije „Pod lupom“.