Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske saopćila je kako je ime njenog oca zloupotrebljeno te da tabla s njegovim imenom na studentskom domu na Palama treba biti uklonjena jer je “obesmislena i ukaljana”.

U obraćanju javnosti kazala je kako se “ime njenog oca koristi za političko prepucavanja i treniranje strogoće”, te da je vrijeme da se s tim prestane jer posljedice trpi porodica.

“Nevjerovatno je da nakon skoro pet godina od postavljanja te table ona dobije toliku političku težinu i važnost. Namjerno se zaobilazi činjenica da je postavljanje table bila odluka svih relevantnih faktora političke i akademske zajednice i tom događaju su prisustvovali. Članovi porodice su bili pozvani, a onda smo nakon toga bili izloženi uvredama dijela javnost. Sasvim je sigurno da bi i u drugom dijelu javnosti bili izloženi da i da se nismo pojavili. Dušebrižnici koji su godinama ćutali i dalje čute na kršenje ljudskih prava mene, mog oca i drugih porodica i članova SDS-a, sada su najglasniji u lažnoj brizi i prvrežnosti prema Radovanu Karadžiću, gdje su bili kada je trebalo iskazati istinsku ljudsku brigu”, kazala je Karadžić Jovičević.

Istakal je kako “nikome ne treba biti cilj da od predmeta pravi izgovor za dramu, ponižavanje ili likovanje, niti srpski narod zbog toga treba osjećati, revolt, tugu ili razočarenje, da se stavra anavijačka atmosfera ili kreira verbalni sukob”.

“Tabla je sredstvo zabrinjavajućih zakulisnih radnji i time je potpuno obesmislena i ukaljana i treba biti uklonjena. Ako ne može da stoji tamo iz poštovanja, onda ne treba ni iz inata. Nadam se da će uklanjanjem table biti stavljena tačka na dnevne političke obračune i zloupotrebu imena”, poručila je Karadžić Jovičević.

Dom je 20. marta 2016. godine otvorio Milorad Dodik, tada premijer RS, a dobio je naziv po Radovanu Karadžiću koji je samo četiri dana kasnije u Haškom tribunalu prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti. Konačnom presudom je osuđen na doživotni zatvor, a proglašen je krivim za progone, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, te za genocid u Srebrenici.