Ukoliko međunarodne institucije, što je ključno ,ali i politički odgovorne strukture u BiH podrže Christiana Schmidta,možemo očekivati uspjeh BiH na putu prema Europskoj uniji , rekao je za BHRT Josip Juratović, poslanik SPD-a u Bundestagu.

Kabinet Bundestaga potvrdio je jučer zvanično kandidaturu Christiana Schmidta za poziciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Schmidt je političar Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i bivši ministar poljoprivrede Njemačke. Trenutno je poslanik u Bundestagu, posebno angažovan na spoljnopolitičkim pitanjima. O tome o kakvom političaru se radi, Josip Juratović, poslanik u Bundestagu, za BHT1 uživo kaže kako ga raduje što je uspjelo Christianu Schmidtu doći do te pozicije, te pošto je s njim u istom odboru za vanjsku politiku i dugo vremena se znaju , kaže: ,

“On prava osoba za to mjesto- on je mirniji, tih, ali je dosljedan u svojim nastojanjima i svoje ciljeve dosljedno postiže. Što se tiče gospodina Šmita na ovoj funkciji – od toga koliko će ga podržati institucije koje će on zastupati,-a to je ključno- , a isto tako i politički odgovorne strukture u BiH, možemo očekivati uspjeh na putu BiH u Europsku uniju”, kaže Juratović.

Kada je riječ o podršci radu novog visokog predstavnika, smatra da je sada povoljnija situacija :

“Mislim da sa Bajdenovom administracijom u SAD taj odnos EU i transatlantska veza EU sa SAD postavljaju nove mogućnosti da politički sporazumi i nastup izvana bude jedinstven i čvrst. Ta situacija sada postoji. Moramo se još i sa Rusima dogovoriti, ali mislim da se tu da napraviti jedan konstruktivni dogovor i sporazum, jer se na kraju krajeva radi o budućnosti naroda na Zapadnom Balkanu, koji dugo čeka da im se otvore rata prema Eu da mogu stvoriti da mogu stvoriti jedno institucionalno funkcionalno društvo, kako bi se mogli razvijati zajedno sa EU.

Govoreći o samoj pozicij koju bi Kristijan Šmit trebao obnašati i o tome šta ona nosi , Juratović kaže kako je činjenica da se očigledno shvatilo da se sa Zapadnim Balkanom mora krenuti dalje, te da je EU Solunskim sporazum prije dvije decenije obećala da će Zapadni Balkan ući u EU.

“BiH još nije u fazi predpristupnih pregovora i to je pitanje koje hitno treba pokrenuti sa političkom voljom. Situacija je povoljnija nego što je to bila do sada za Valentina Incka, barem što se tiče zadnje četiri godine”, kaže Juratović.

Dodaje da će se morati intenzivnije pobrinuti o BiH i njenom putu u EU, te da je neophodno i da samo društvo i političke strukture koje su ogledalo društva izražavaju želju ka članstvu u EU, što, kako je rekao, sada nije slučaj.

“Imali smo osjećaj da se BiH baš ne žuri. Oko toga ćemo se sada, barem što se tiče potpisnika Dejtonskog sporazuma , morati izjasniti da li stvarno žele i kakvu BiH žele u EU. Vrata EU su otvorena, mi smo spremni pomoći, ali svojim djelima politika to mora sprovoditi u praksu, kaže Juratović.

O mogućim pritiscima na vlasti BiH da požure s reformskim procesima, kako bi BiH što prije ušla u EU, Juratović kaže kako jedno mora biti jasno,a to je da Europa i međunarodna zajednica ne želi provoditi protektorat u BiH.

“Građani BiH moraju pritisnuti političku scenu u BiH kroz svoje izborno izjašnjavanje i postaviti svoje priporitete i ciljeve, kroz biranje struktura. Ova struktura koja je bila do sada tu baš i nije pokazala velik interes za skori ulazak BiH u EU. Društvo, građani i političke strukture u BiH se moraju izjasniti o tome.”

Komentarišući česte kritike na račun Valentina Incka, Juratović kaže kako je Valentnin Incko neko ko je radio svoj posao, onako kako su mu međunarodne institucije to dozvoljavale i omogućavale.

“Nadam se da ćemo imati uspjeha, ne samo radi gospodina Šmita, nego zato jer se nadam da će postojati ozbiljna politička volja, kako zemalja potpisnica Dejtona, tako i same politike u BiH, jer je to ključno, Ako neće politika i narod BiH ozbiljno se prihvatiti agende na putu u EU, onda ne vidim ni šansu za gospodina Šmita, poručuje Josip Juratović.