Danas su području Tuzlanskog kantona stupile na snagu dopunjene odredbe Zakona o javnom redu i miru, na osnovu kojih policijski službenici imaju veća ovlašćenja za kažnjavanje onih koji ne budu poštovali higijensko-epidemiološke mjere, a novčane kazne za građene su od 100 do 500 KM. U emisiji BHT1 Uživo o ovome je govorio BOŽO JURIĆ, ministar zdravlja u Vladi Tuzlanskog kantona.

Nakon objave u Službenom listu počela je primjena ovih izmjena u zakonu, to je namijenjeno za one koji su uporni prekršioci mjera, kazao je ministar Jurić.

Naravno da cilj nije da se radi represija, prvo će ići preventivno i promotivno djelovanje, kazao je on.

Imali smo relativno pad dnevno oboljelih pacijenata, ali mora se reći i da je bio vikend kada je manje testiranih, istakao je Jurić.

Broj hospitaliziranih je velik u UKC Tuzla, i povećavaju se kapaciteti i šire rostori. Zdravstvenom sistemu je potrebna novčana pomoć imajući u vidu iscrpljene snage da bi se zaposli novi radnici.

U ovom kantonu su, prema higijensko-epidemiološkim mjerama, građani obavezni da nose maske na otvorenom i u zatvorenom, te drže distancu od dva metra.

Za prekršaj kaznom od 500 KM do 2.000 KM može da bude kažnjeno pravno lice koje ne postupi po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

U tom slučaju odgovorno lice u pravnom licu će biti kažnjeno od 200 do 1.000 KM, a isti raspon kazne predviđen je i za vlasnika radnje ili osobe kojim je povjereno vođenje radnje.

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona na posljednjoj martovskoj sjednici su sa 19 glasova usvojili izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru kojima se policijskim službenicima daju preciznije zakonske odredbe kao instrumenti u zaštiti bezbjednosti građana.