Na današnjem sastanku članova Kriznog štaba Tuzlanskog kantona (TK) donesena je odluka da će ugostiteljski objekti u ovom kantonu raditi do 20 sati, potvrdio je za BHRT ministar zdravstva TK Božo Jurić.

On je naveo da ova odluka stupa na snagu sutra i trajaće narednih 14 dana.

  • Naredbom Kriznog štaba TK ograničava se rad svih ugostiteljskih objekata najduže do 20 sati. Naredba se odnosi na sve ugostiteljske objekte bez izuzetaka (bez obzira da li se radi o zasebnom objektu ili objektu u sklopu nekog drugog javnog objekta).
  • Naređuje se svim gradskim/općinskim Kriznim štabovima, kao i gradskim i općinskim inspekcijama da izvrše kadrovsko jačanje inspekcijskih službi, te da maksimalno pojačaju inspekcijski nadzor kada je u pitanju realizacija tačke 1. ove Naredbe, kao i primjena važećih preporuka i naredbi kada je u pitanju način organizacije i rada ugostiteljskih objekata.
  • Traži se od nadležnih kantonalnih i gradskih/općinskih inspekcija, kao i od Uprave policije TK da pojačaju nadzor nad provođenjem važećih naredbi i preporuka.

Na naše pitanje šta je razlog pooštravanju mjera, Jurić je naveo da se radi o mjerama prevencije, odnosno sprečavanja ozbiljnijih posljedica, s obzirom na stanje u Sarajevskom kantonu.