Ne bih sada dao previše prostora euforiji i slavlju, kazao je za BHRT novoizabrani načelnik Breze i najmlađi načelnik u Federaciji BiH Vedad Jusić.

On je u “Jutru za sve” BHHT1 kazao da nakon pobjede na loklanim izborima treba se konkretno baciti na poslove. Slijedi definisanje budžeta, pripremam se neformalno, prikupljam inoformacije sa timom. Nakon preuzimanja mandata trebali bi brzo imati dijagnozu stanja. Očekejum da će do 1. janura CIK BiH dodijeliti certifikate novim načelnicima.

Vedad Jusić rođen je 1. januara 1990. godine. Osnovnu školu završio u Brezi a zatim Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Uspješno je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine i Odsjeku za komparativnu književnost. Godinu dana radio je kao pripravnik i profesor Medrese Osman ef. Redžović u Gračanici. Trenutno je uposlen u realnom sektoru na poslovima prodaje i marketinga. Aktuelni je predsjedavajući Općinskog vijeća Breza, izabran kao jedan od najmlađih u BiH na tu funkciju.

Jusić nam je kazao kako mu je pomoglo prethodno iskustvo kroz Gradsko vijeće i skupštinu Zeničko-dobojskog kantona jer su ljudi u Brezi su vidjeli i ono što politički može, a i njegov život.

Svi konkretni problemi građana su na lokalnom planu i sav taj teret politike ja spao na loklanu administraciju.

Najavio je i kokretne pripreme za nova ulaganja i investicije. Kazao je da će to biti dug proces i trajaće možda i duže od njegovog mandata, ali će bar otvoriti perspektivu za budućnost.

Mi moramo krenuti u pripremu za ekonomski i privred razvoj jer smo duži niz godina oslonjeni RMU Breza. Moramo krenuti odmah nakon što usvojimo budžet da definišemo industrijske zone, da ponudimo investitorima prostor i infrastrukturu. Nećemo to moći za kratak period izgraditi i napraviti fabrike ali ćemo pripremiti teren za to.

Jusić je spomenuo i probleme mladih, te je kazao da su oni odgovornost i lokalnih zajednica i BiH kao države. Mladi ne odlaze samo zbog egzistencije, oni odlaze i zbog ambicija, naglasio je.

Razumljivo je zašto odlaze, ali treba naglasiti da loklana zajednica može utjecati na odnos i komunikaciju sa mladima. Evo moj primjer, bez obzira što se bavim m politikom ja radim i u privatnom sektoru. Ja ću pokušati iz našeg skromnog budžeta da izdvojim konkretna sredstva za uspješne i mlade osobe. Žao mi je što je Breza mala opština, sa malim resursima. Opština je jako zadužena, zaposlenih je više nego što je standard.