Zbog ubojstva Jasmine Đukić 1996. u Mostaru Vinku Martinoviću zvanom Štela Vrhovni sud Republike Hrvatske povisio je kaznu sa sedam na deset godina zatvora, piše danas Jutarnji list.

Štela, koji je prije četiri godine, i to nekoliko minuta prije objave nepravomoćne presude, išetao iz zgrade zagrebačkoga Županijskog suda te uspio pobjeći iz Hrvatske, nalazi se u Bosni i Hercegovini čije ga državljanstvo štiti od izručenja Hrvatskoj.

Nakon četvrtog ponovljenog suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu, Štela je u studenome 2016. nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora.

No, za razliku od tri prijašnje presude koje je Vrhovni sud ukidao te vraćao predmet na ponovljeno suđenje, ovaj put je odluka o Martinovićevoj krivnji, 24 godine nakon ubojstva Jasmine Đukić, postala pravomoćna.

Vrhovni je sud odbacio žalbu Martinovićevih odvjetnika koji su tražili da se nepravomoćna presuda ukine te predmet vrati na peto ponovljeno suđenje. No, Vrhovni je sud na istoj sjednici usvojio žalbu zagrebačkoga tužiteljstva te povisio kaznu za tri godine, donosi Jutarnji list.

Vinko Martinović Štela prethodno je pred Haškim sudom bio osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima u Hercegovini, a nakon odslužene dvije trećine kazne 2012. godine pušten je iz zatvora.