Južna Koreja će izdvojiti 13 miliona dolara humanitarne pomoći za sirijske izbjeglice i migrante u jeku pandemije koronavirusa, saopštili su iz Ministarstva spoljnih poslova u Seulu.

Ham Sang-vuk, zamjenik južnokorejskog ministra spoljnih poslova za multilateralna i globalna pitanja, objavio je to tokom virtualne sjednice, održanoj sinoć na Četvrtoj briselskoj konferenciji o podršci budućnosti Sirije i regije, čiji su zajednički domaćini Evropska unija i Ujedinjene nacije.

Obećana cifra uslijedila je kao odgovor na inicijativu pod vodstvom UN-a na jačanju međunarodne podrške izbjeglicama i migrantima iz Sirije, zemlje koja dugo pati od građanskog rata koji još traje.

Iz Kanelarije UN-a pozvali su međunarodnu zajednicu da prikupi 3,3 milijarde dolara pomoći za Siriju i susjedne zemlje Liban, Jordan i Tursku, za ovu godinu.

Ham je na jučerašnjem sastanku obećao da će Južna Koreja nastaviti da učestvuje u pomaganju Siriji da se nosi s humanitarnom krizom, kao i s pandemijom KOVID-19.

Južna Koreja je od 2012. dala ukupno 76 miliona dolara humanitarne pomoći za Siriju i tri susjedne zemlje, saopštili su iz južnokorejskog Ministarstva.