Južna Koreja suspendovala je besplatnu vakcinaciju protiv gripe nakon izvještaja o problemima u skladištenju doza tokom prevoza, čime su ometeni planovi za preventivno djelovanje kako bi se olakšao posao zdravstvenom sistemu usljed pandemije virusa korona.

U Južnoj Koreji, gdje je od augusta u porastu broj oboljelih od Covid-19, planirano je da se nabavi 20 posto više vakcina protiv gripe u odnosu na prošlu godinu kako bi bilo zaštićeno 30 miliona ljudi.

Besplatna imunizacija trebala je da počne danas – za oko 19 miliona ljudi.

Direktor južnokorejske Agencije za prevenciju i kontrolu oboljenja (KDCA) Đeong Eunkjeong rekao je da su određene doze vakcine koje su trebale biti u frižiderima izložene sobnoj temperaturi tokom prevoza u medicinsku ustanovu.

Nije poznato koliko je doza ugroženo, a vlasti pregledaju kompletnu isporuku od pet miliona doza koja je danas trebala da krene u distribuciju.

Pojedine azijske zemlje ove godine krenule su ranije i agresivnije u programe za vakcinaciju protiv gripa kako bi se smanjio broj osoba koje bi mogle istovremeno da obole od influence i Covid-19.

U Južnoj Koreji je u protekla 24 sata od virusa korona oboljela još 61 osoba, čime je broj zaraženih porastao na 23.106 uz 388 smrtnih slučajeva.