Južnoafrički milijarder Patrice Motsepe izabran je za novog predsjednika Afričke nogometne federacije (CAF) na kongresu u Rabatu.

Motsepe je izabran za novog šefa afričkog nogometa bez glasovanja, nakon što su se preostala tri kandidata povukla iz utrke. Prema dogovodu s vodstvom FIFA-e Motsepeovi protukandidati bi trebali postati dio zajedničke afričke nogometne vlade. Također, je dogovoreno da će sadašnja glavna tajnica FIFA-e Senegalka Fatma Samura postati glavna tajnica CAF-a.

“Sljedećih šest mjeseci postavit ćemo temelje kako bi afrički nogomet bio globalno uspješan i globalno konkurentan. Moramo CAF dovesti u znatno zdraviji financijski položaj,” najavio je Motsepe koji će na predsjedničkom mjestu naslijediti Ahmada Ahmada, koji je izabran prije četiri godine, ali je suspendiran prošlog studenog zbog optužbi za korupciju.

Predsjednik krovne nogometne organizacije Gianni Infantino prisustvovao je kongresu, a Motsepe mu se zahvalio na “viziji i poticanju jedinstva”.

Jedan od najbogatijih ljudi na kontinentu postao je osmi predsjednik u 64-godišnjoj povijesti upravljačkog tijela afričkog nogometa. Motsepe je prvi tamnoputi Afrikanac koji se našao na Forbesovoj listi milijardera i zet je južnoafričkog predjednka Cyrila Ramaphose.

Bogatstvo južnoafričkog rudarskog magnata prema navodima tog lista iznosi 2.9 milijardi dolara, a vlasnik je i lokalnog nogometnog kluba Mamelodi Sundowns.