Vrhovni sud Južne Koreje potvrdio je zatvorsku kaznu od 20 godina za bivšu predsjednicu Park Geun-hje (Park Geun-hye), osuđenu u okviru velikog korupcionaškog skandala koji je ubrzao njenu sjmenu 2017. godine.

Ovom odlukom se okončava dugi sudski proces pokrenut poslije odlaska bivše šefice države nakon višemesečnih masovnih uličnih demonstracija.

Park, prva žena izabrana na mjesto predsjednika u Južnoj Koreji, osuđena je 2018. godine na 30 godina zatvora za korupciju i zlopotrebu vlasti. Poslije niza žalbi i novih suđenja njena kazna je smanjena na 20 godina zatvora.

Taj predmet danas je drugi put bio pred Vrhovnim sudom koji je potvrdio 20-godišnju kaznu.

Sud je takođe odobrio novčane kazne u ukupnoj vrednosti od 21,5 milijardi vona (16 miliona eura).

Park koja dugo bojkotuje ročišta i osuđuje pristrastnost sudstva, nije danas prisustvovala presudi.

Ona je odvojeno osuđena na dvije godine zatvora za kršenje izbornih zakona. Pošto ove kazne nisu objedinjene bivša predsjednica će imati više od 80 godina kada odsluži 22 godine zatvora na koje je osuđena.

Park je proglašena krivom da je primila ili tražila desetine miliona dolara od južnokorejskih firmi, da je dijelila tajne dokumente, da je stavila na crnu listu kritičare njene politike, i da je otpuštala zvaničnike koji su se suprotstavljali njenoj zloupotrebi vlasti.

Skandal je otkrio sporne veze između porodičnih konglomerata i političke vlasti preko bivše predsjednice Park i njene saradnice Čoi Sun-Sil, koje su primale mito u zamjenu za političke usluge.