Premijer Zdravko Krivokapić nije zvanično čestitao praznik predsjednici Republike Srpske (RS) Željki Cvijanović, kazali su crnogorskoj agenciji MINA iz Kabineta premijera, navodeći da se radilo o privatnom razgovoru.

“Zvanične čestitke nije bilo, inače bismo je objavili na sajtu Vlade ili na Tviteru. To je bio privatan razgovor premijera sa Cvijanović”, saopštio je Krivokapićev kabinet.

Cvijanović je ranije kazala da je zahvalna Krivokapiću koji je, kako je navela, pozvao i čestitao “sve naše praznike”.

RS je u subotu obilježila Dan RS, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, ocijenio je da se radi o nepoštovanju i odluke Ustavnog suda i same države BiH. Komšić je rekao kako očekuje da će se Vlada Crne Gore “u najkraćem mogućem roku ograditi od čina premijera koji je direktno usmjeren protiv suvereniteta države BiH”.

Dio crnogorske javnosti je tražio izvinjenje Crne Gore narodu BiH, zbog čestitke premijera za koju je javnost saznala tek pošto je predsjednica RS Željka Cvijanović zahvalila Krivokapiću.

Opoziciona crnogorska Socijaldemokratija je ocijenila da je čestitka “diplomatski skanadal” i izraz “nepoštovanja prijateljske, susjedne države (BiH) i odluka njenih najviših sudskih instanci”.

Socijalistička narodna partija (SNP) iz aktuelne vladajuće većine smatra da je kritikovanje Krivokapića zbog čestitke “neargumentovano” i navodi da je Dan RS čestitao i bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Vujanović je u saopštenju objasnio da je čestitku povodom Dana RS uputio 2011. godine, i to u odgovoru na poziv da prisustvuje proslavi, a da je Ustavni sud BiH tek 2016. taj praznik proglasio neustavnim.