Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju iz Unsko-sanskog kantona traže otvaranje centra za boravak ove djece u tom kantonu. Njih 180 sada boravi u specijalizovanim centrima širom BiH koji su udaljeni i do 300 kilometara.

Mirsada Hodžić iz Bihaća je majka tridesetogodišnje Alme koja boluje od mikrocefalije. Zajedno sa ostalim roditeljima, uz pomoć Udruženja „Radost druženja“, pokrenula je inicijativu da se u Unsko sanskom kantonu otvori Centar za osobe sa poteškoćama u razvoju.

“Sva djeca koja ne bi mogla imati posjete, ja bih prva uzela po petero, desetero djece pa bi ih izvela, odvela svojoj kući, odvela negdje u šetnju, na kafu. Uvijek bi bila ja ta ali ne samo ja već i većina roditelja koji su ovdje u udruženju jer smo o tome često razgovarali,” kazala je Hodžićeva.

Za boravak djece u centrima, roditelji mjesečno u prosjeku izdvajaju više od 700 KM. Da bi ih nekad posjetili, eventualno doveli kući, moraju dodatno štedjeti.

“Mi ne želimo da se odreknemo svog djeteta, ne želimo da ga ostavimo, želimo da ga imamo za sebe kada god hoćemo da tom djetetu pružimo ljubav majčinsku i očinsku. Međutim, ne mogu svi roditelji pružiti tu priliku ni sebi ni svom djetetu, istakla je Hodžićeva.

Roditelji strahuju šta će biti s njihovom djecom u budućnosti.

“Možda naša djeca neće doživjeti da se taj centar napravi, ali neka druga djeca, rađaju se uvijek djeca i uvijek će ih biti sa problemima ili da nemaju nigdje baš da budu pa da se smjeste,” rekla je Rifeta Imamović.

Kad se razboliš prvo pomisliš, ja sam sad imala koronu, i ona cijeli dan ide za mnom i plače mama ko će mene primiti, to je jako teško, a ko nije doživio, ne zna kakvi su to problemi, kazala je Subha Šarić.

U kantonalnoj vladi ističu kako je za otvaranje centra potrebno unaprijediti rad više institucija, za što bi Kantonu trebala dodatna pomoć.

“Tu treba pristupiti oprezno, ne gledati samo finansijsku korist za kanton. Kroz njihovo prebacivanje bi trebalo gledati samog korisnika, njihovu korist da se na najbolji način zbrinu,” kazao je šef Odsjeka za socijalnu politiku u Ministarstvu zdravstva USK Sakib Alibegović.

Roditelji su svaki dan stariji i manje pokretni. Svjesni da je otvaranje centra veliki projekat ne odustaju od inicijative kako bi pomogli svojoj djeci, a i sami sa njima proveli što više vremena.