Iako je jedna od tačaka na redovnoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine bio i Izvještaj o provođenju preporuka Evropske komisije za rad savjeta, članovi još nemaju jasan stav o novom nacrtu Zakona o VSTV-u. Dok pravnici špekuliraju o njegovim izmjenama, u parlament po svemu sudeći, još neće. Kada ćemo i od koga dobiti novi zakon?

Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i dalje bez parlamentarne procedure. Usaglašavanja, traju, po svemu sudeći, na svima stranama. Raspravu vode i sami članovi VSTV-a od kojih na današnjoj sjednici nismo mogli dobiti jasan stav. Prijedlog nacrta s neophodnim izmjenama priprema Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine.

NEZIR PIVIĆ, zamjenik ministra pravde BiH

Koliko je meni poznato postoji jedna saglasnost određenih minimalnih izmjena kada govorimo o Zakonu o viskom sudskom i tužilačkom vijeću koji bi trebali ici u pravc jačanja integriteta članova VSTV-a, jačanja disciplinske pozicije i sankcija unutar VSTV-a, provjere članova i uspostave jedinice za provjeru integriteta.

Obimniji pregled izmjena Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću morao bi obuhvatiti i žalbu na odluke VSTV-a, ali i uvođenje imovinskih kartona. A za sve to treba i vremena, upitno je koliko ga BiH i ima?

BRANKO PERIĆ, sudija Suda BiH

Mislim da će se raditi o novom dokumentu o novom nacrtu izmjena i dopunoa Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću a to će zahtjevati i novo vrijeme a koliko to kod nas traje pretpaostavljam da ni za tri godine nećemo imati novi zakonski dokument. Prvobitni nacrt zakona koji sam vidio nije rješavao suštinske probleme to su kozmetičke izmjene.

Usvajanje novog zakona zahtjev je međunarodne zajednice i potrebno je sistemsko rješenje, smatraju pravnici, u suprotnom i ova reforma u BiH mogla bi dobiti opis – nedovršeno.

VLADO ADAMOVIĆ, pravni stručnjak

Sa svih strana moramo uvdijeti sta je problem, da li je cjelina zakona ili koncept problem ili treba učiniti samo dorade koje su bazirane na nedostacima. Istinski roblem ove zemlje je što nijednu započetu reformu nismo zavrili do kraja.

Ako se nastavi ovim tempom, reforma pravosuđa će i dalje tapkati u mjestu, zaključuju pravnici. Dok jedni misle da ne mogu, a drugima je to dužnost, Evropska komisija je jasna- Nacrt zakona o VSTV-u BiH mora imati do kraja godine.