Pandemija koronavirusa zaustavila je sport u cijelom svijetu. Nakon kućne izolacije od dva mjeseca, sportisti su ostali bez kondicije, te se sada treba vratiti u formu.

Dok jedni smatraju da će povratak kondicije i forme biti izuzetno težak, drugi smatraju da su formu donekle održali, raznim aktivnostima, ali ipak kažu da se sa pravim treninzima nista ne može mjeriti.

Ono što je jasno jeste da sada ništa neće biti isto, ni treninzi, ni takmičenja.

Sportske organizacije u Republici Srpskoj zvanično počinju sa radom od 18. maja, dok će se u Federaciji Bosne i Hercegovine još malo sačekati.

MARIO ĐURAN, pomoćnik ministra za sport u Vladi RS

“Uz uslov da je riječ o trenažnim aktivnostima, takmičarske aktivnosti su ostavljene za neki drugi period. Kada je riječ o obaveznim mjerama riječ je o pravilu dolaska na trening, ponašanju sportista za vrijeme treninga, pravilima organizacije treninga, izvođenja treninga, broju osoba koje mogu prisustvovati na treningu, kvadraturi na kojoj se trening mora izvoditi, procesima dezinfekcije, pranja ruku.”

GORAN ČERKEZ, Ministarstvo zdravstva FBiH

“Prije svega će krenuti sportske aktivnosti na otvorenim terenima gdje je relativno manji rizik u odnosu na otvorene prostorije da bi nakon toga završili i otvaranje određenih zatvorenih prostorija u kojima se odvijaju sportske aktivnosti računajući fitnes i bazene. Otprilike planiramo početkom ili do kraja ovog mjeseca da otvorimo i te centre ali morat će postojati i osnovna pravila ponašanja u njima.”